Otizm Destek Programı
Otizmin Nedir?
Otizm, yaşamın erken dönemlerinde başlayan ve yaşam boyu süren; sosyal ilişkiler, iletişim, davranış ve bilişsel gelişimde gecikmeye neden olan sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Genellikle iki yaşına kadar ortaya çıkan otizm nörolojik bir problemdir. Otizmli bireyler genelde öğrenme zorluğu çekerler. Otizmli bireylerde zeka geriliği, normal zeka hatta ileri seviye zeka gözlemlenebilir fakat buna rağmen hepsinde öğrenme ve adaptasyon gibi konularda zorlanma yaşanır.
Otizmin Olası Belirtileri:
- Sosyal ilişkilerde güçlük
- Konuşma güçlüğü
- Sessiz iletişimde zorlanma
- Oyun oynama ve hayal gücünü kullanmada zorlanma
- Değişikliklere karşı tepki ve direnç gösterme
Otizmin Tipik Özellikleri:
- Başkalarına karşı ilgisizdir.
- Göz temasından kaçınır.
- Başkaları ile kendiliğinden iletişim kurmaz.
- İsteklerini bir yetişkinin ellerini kullanarak belirtir.
- Diğer çocuklarla oynamaz.
- Sürekli bir konu üzerinde konuşur. Sebepsiz şekilde ağlar, güler ve sebepsiz davranışlarda bulunur.
- Anlamsız sözleri üst üste tekrarlar.
- Nesneleri tutup sürekli döndürmekten hoşlanır.
- Değişikliklerden hoşlanmaz.
- Yaratıcılık gerektiren oyunları oynayamaz.
- Bazıları yaratıcılık gerektirmeyen bazı işleri oldukça hızlı ve iyi yapar.
Bu özelliklerin bazıları çocuğunuzda görülebilir. Çocuğunuzu hemen otizmli gibi değerlendirmemelisiniz. Otizm tanısı koyabilmek için bir süreç ve iyi bir gözlem gerekmektedir. Bunları da muhakkak işin profesyonelleri yapmalıdır.
Gaziantep Fizyomer Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak deneyimli hocalarımız ile çocukları otizm açısından değerlendiriyor, gerekli durumlarda yönlendirmeler yapıyoruz. Eğer çocuğunuzda otizm tanısı yoksa bile gelişimsel olarak değerlendirildiğinde ihtiyaç görürsek rehabilitasyon sürecine dahil etmeyi öneriyoruz. Bu süreçte çocuk her açıdan gözlemlenip analiz ediliyor. Ailemiz bilgilendirilip birlikte süreci en iyi şekilde atlatmayı hedefliyoruz.